Üdvözöljük iskolánk weboldalán

NTP-INNOV-22-0186 „Árnyékból a fénybe”

Beszámoló az NTP-INNOV-22-0186 azonosítószámú,

„Árnyékból a fénybe” kézműves tehetségműhely című pályázatról

 

A tűzzománc tehetséggondozó programot ebben az évben a Nagykun Baptista Oktatási Központ Gimnázium és Általános Iskolában indítottuk be. A különböző tűzzománc technikák megismerésérésén túl, azok kipróbálására a gyakorlatban, önálló művészeti alkotás létrehozására, a képzőművészeti ismeretek bővítésére, gazdagítására, kézügyesség fejlesztésére irányult. A program során a tanulók tűzzománc képeket alkotta különböző technikákkal, ékszereket készítettek rekeszzománc, és festőzománc segítségével a tanulók önkifejezése, fantáziája, kreativitása, figyelme és művészi kifejezőkészsége fejlődött.

Egyéni jelentkezések után „Tehetség Detekt” program segítségével, a baptistaoktatásnak köszönhetően, elektronikus formában azonosíthattuk a tehetségfaktorokat és tehetségterületeket a tanulóknál. Az eredmények kiértékelése, valamint a beválogatási küszöb megállapítása után 15 közép és általános iskolás tanulót választottunk ki a tehetségprogramba, de a programot nyitottá tettük az érdeklődő tanulók számára is, így 24 tanuló kapott lehetőséget arra, hogy részt vegyen a tehetségműhely munkájában.

A tehetségazonosítást és beválogatást követően a tanulók megismerkedtek a program folyamán megismerkedtek a tűzzománcozás múltjával és jelenével, a különböző technikákat saját tapasztalásukon keresztül ismerhették meg. Zománcképeket és különböző ékszereket készíthettek.

A tűzzománcozás előtt mintát terveztek, lemezekre minta elemekből képeket készíthettek és vörösrézből ékszereket. A meghívott előadó, Vincze Zita Iparművész tanár képzőművészeti előadása során addig ismeretlen technikákat tanulmányozhattak és próbálhattak ki, és ismerkedtek az ötvösművészet alapjaival. A program végén az elkészült ékszerek festmények kiégetésére, paszparturába helyezésére, keretezésére és kiállítására került sor.

A program célja az volt, hogy a tanulók megismerhessék a különböző tűzzománc technikákat, kipróbálhassák azokat, és új ismereteiket képzőművészeti alkotások készítése során alkalmazni is tudják. Mivel a képek a tervezéstől a befejezésig a tanulók egyéni munkái, ezáltal fejlődött kreativitásuk, művészi önkifejezésük, fantáziájuk, önismeretük is. A képzőművészeti alkotások létrehozásakor megtapasztalták a flow élményt, fejlődött kézügyességük, megismertek új és addig nem használt festészeti technikákat, mely gazdagította látókörüket és képzőművészeti ismereteiket. A művészeti alkotás létrehozása személyiségfejlesztő hatású, önbizalmat ad, valamint lehetőséget az egyéniség kifejezésére, megmutatására. A foglalkozások során a tanulók jó hangulatban, támogató és bátorító légkörben hozták létre alkotásaikat, mely inspirálóan hatott rájuk. 

Az elkészült művekből rendezett kiállítás két hétig volt látható. A programhoz kiegészítő tevékenységként választottuk a legalább 2 perces rövidfilm készítését, mely alább megtekinthető.

Duli Annamária tehetségműhely vezető

Fotódokumentáció

 

GALÉRIA