Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Csíki Endre -

Endre 2015.10.25-11.05-ig a görögországi Porto Carrasban megrendezésre kerülő korosztályos sakk világbajnokságon a tíz éven aluli fiúk mezőnyében 92 ország 185 bajnokai, versenyzői közül a 34. helyet szerezte meg. 11 forduló alatt 7 pontot szerzett, 6 győzelem 2 döntetlen és 3 vereség mellett. Négyszer játszott közvetített éltáblán.

http://chess-results.com/tnr187417.aspx?lan=1&art=1&rd=11&turdet=YES&flag=30&wi=984&zeilen=99999

A 18 magyar versenyző közül csak hárman szereztek több pontot mint Endre.( más korcsoportokban)

A 2015. novemberi hivatalos FIDE ranglistán Endre az 1961 Élő pontjával a világranglista 21.,az európai 13.,a magyar ranglistán a 2. helyen áll.

http://chess-db.com/public/pinfo.jsp?id=775126

Ez azért érdekes, mert Endre a VB-n a 21. kiemelt volt, tehát mondhatni szinte a legerősebb mezőny képviseltette magát ezen a világbajnokságon. Hozzátartozik az összegzéshez, hogy a 23. helyezettel azonos pontot szerzett ( holtversenyes 23-nak is mondható) ami végül is mutatja,hogy közelítve megjátssza ezt a helyezést.

Írnék egy pár sort a verseny közvetlen élményeiről.

Nagyon jól indult a verseny, első fordulóban török ellenfél ellen magabiztos győzelem egy 3 és fél órás partiban. Következő ellenfél egy amerikai kisfiú volt, akit remekül felkészítettek Endre ellen. Alig másfél órai játék után lépésismétléses döntetlen. Ez benne van a sakkban, a játszmát nézve utólag az ellenfél tökéletesen elégedett volt az eredménnyel, erre törekedett az elejétől fogva. Innentől kezdve végig 4-5 órás partik jöttek. A harmadik fordulóban fehérorosz ellenfél ellen egy 5 óra 15 perces partiban (ők játszottak a legtovább ebben a fordulóban) szép győzelem. A negyedikben egy német fiú kapitulált. Az ötödikben egy vietnámi kisfiú fölülmúlta Endrét, teljesen reális az eredmény, ezen a napon pont nélkül maradtunk. 5/3,5 pont, tudtuk, hogy még bármi lehet, nem dőlt el még semmi. Ezzel a tudattal mentünk a 6.fordulót megelőző szünnapra. Jól jött a szünnap, Endrén látszott a fáradság,úgyhogy elmentünk kirándulni,bejártuk a Chalkidiki-félsziget egy részét. De közben már ott motoszkált a kis fejében a következő, szintén német ellenfél, aki ellen végül magabiztos győzelmet aratott. 6/ 4,5 pont, következett a sorsdöntő 7. forduló,közvetített előkelő 6. asztalon egy kínai fiú ellen, akiről semmilyen információnk nem volt. Ez azért veszélyes, mert Endréről sok játszma van az interneten, magyarul nyitott könyv, míg az ellenfélről semmi. Ez a partira készülés és lélektani szempontból is nagyon fontos. Ilyenkor elkezd a versenyző agyalni, hogy felkészültek ellenem. Sajnos ilyen esetekben mindig egy kicsit hátrányból indulunk. De ilyenkor jön az edző, Molnár Béla nemzetközi mester, aki érzésből kirakta, kigondolta, hogy mire készül az ellenfél. És az is jött. Megnyitás és középjáték után anyagi egálos, kicsit előnyösebb állás alakult ki, amit Endre a középjáték végére nyerő állássá fokozott. Már azon gondolkozott, hogy valószínű az 1-es asztalon fog játszani másnap talán a világbajnokkal, amikor a teljesen nyert állásnál rossz lépést választott, az ellenfél kijött a szorításból és sikerült döntetlenre mentenie a partit. Hozzátartozik a történtekhez, hogy kint a folyosón néztük hárman a játszmát (két sakkozó és én) és mind a hármam azt léptük volna amit Endre (az egyik sakkozó egy 2180 élőpontos apuka volt). Ez a döntetlen lelkileg nagyon megviselte Endrét, ami a következő két partiban sajnos meg is látszott. Bizonytalanná vált és elkezdte magát alulértékelni. Ott volt már az édesanyja (utánunk jött a verseny felénél), az edzője és én az édesapja, nem tudtunk mást csinálni csak szeretni és bíztatni. Szülőként ez egy nagyon nehéz pillanat volt.

Tehát a következő fordulóban mongol kisfiú ellen, lejárt a gondolkodási ideje és veszített. Nem is emlékszem rá, hogy bármikor is hosszú partiban leesett volna. A sakkal összességében nem volt gond, háromesélyes állásnál nyújtania kellett a kezét.

A következő kilencedik fordulóban egy lengyel kisfiúval játszott, aki kicsit sportszerűtlenül folyamatos döntetlenajánlatokkal zavarta Endrét, amiket nem fogadott el, mert nyerésre játszott, de teljesen nyert állásnál időzavarban vesztőt lépett és kikapott. Ezután nagyon rossz állapotba került, mindent latba kellett vetnünk, hogy kihúzzuk a gödörből. Következett a tízedik forduló szerb ellenfelét 4 és fél órai játék után úgy győzte le, hogy az ellenfél itt is többször ajánlott remit amit nem fogadott el Endre. 11. utolsó fordulóban kolumbiai ellenfelét négy döntetlenajánlat visszautasítása után gyönyörű játékkal győzte le.

Endre erejét mutatja, hogy fel tudott állni a padlóról úgy, hogy közben folyamatosam ajánlgatták neki a döntetleneket.

Az edzőnk Molnár Béla végig mellettünk volt, nagyon profi munkát végzett, kőkeményen részese ennek a szép eredménynek. Minden pillanatban lehetett rá számítani.

Összességében elmondható, hogy minden szempontot figyelembe véve, dicsekvés nélkül derekasan helytállt Endre. Közvetlenül ott van a világelit mögött. Amiben egy kicsit le vagyunk maradva az pszichés, lélektani eredetű dolog. A három ázsiai származású kisfiú ellenfelünket nézve ők ebben előttünk járnak.

Rengeteg élményt, megannyi tapasztalatot szerzett Endre, ami a későbbiekben kamatozni fog. Ez a verseny megmutatta, hogy jó úton vagyunk érdemes csinálni, a hibákból pedig tanulni kell. Nagyon elfáradt a végére, jellemző, hogy érkezésünk napján 14 órát aludt egyhuzamban.

Szabadidőben horgásztunk, fogtunk tengeri halakat és két ízben polipot, láttunk tengeri csillagot, sünöket, medúzát. Jó idő volt, lehetett gázolni a tengerbe.

Összességében hatalmas élmény volt.

Mindezek után vasárnap mennünk kellett NB I/B-s csapatbajnokira Szigetszentmiklósra, ahol a kisúji csapatnak 3 és fél órai játék után egy teljes pontot szerzett.

 

Külön köszönet illeti a Baptista Szeretetszolgálatot és személyesen Szenczy Sándort, aki az erkölcsiek mellett anyagilag is támogatta Endrét a világbajnokságon, ugyanis a verseny költségeinek jelentős részét állta.

 

Ezúton szeretnénk megköszönni az Iskola, igazgató Asszony, Ici néni , illetve a volt és jelenlegi tanító nénik szeretetteljes hozzáállását, ilyen kiváló háttér nélkül szinte reménytelen lenne a hasonló eredmények elérése.

 

Üdvözlettel: Csíki Endre édesapa

 

GALÉRIA