Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Egyéni Sakk Európa Bajnokság

2019. 03.18-30-ig rendezték meg Észak-Macedóniában az Egyéni Sakk Európa bajnokságot, ami az egyik legrangosabb egyéni verseny Európában.
 
42 ország közel 360 sakkozója ült asztalhoz. Ezen versenyen az első 22 játékos kvalifikálja magát a világkupára, ahonnan további versenyek után kikerül az aktuális világbajnok kihívója.
Itt szerepelt a 13 éves Csíki Endre Fide mester sakkozó ( szeptemberben tölti a 14-et) Kisújszállásról.
 
Endrének más céljai voltak ezen a versenyen. Nevezetesen, hogy megmérettesse magát minél erősebb versenyzőkkel, növelje értékszámát és nemzetközi szinten minél több tapasztalatot szerezzen.
A Kisújszállási SE ifijátékosa és a Baptista Sakkiskola éltáblása, Endre, a 2251-es értékszámával a 273. kiemeltként indult a versenyen.
Endre edzője Erdős Viktor olimpiai válogatott nagymester akinek a munkáját Lizák Péter és Berebora Ferenc nemzetközi mesterek segítik.
A 11 fordulós versenyen játszott 3 nagymesterrel, 6 nemzetközi mesterrel és egy Fide mesterrel. Egy kivételével ellenfelei értékszáma 2400 fölött volt.
A verseny jól indult Endre szépen gyűjtögette a fél- és egész pontokat, emiatt lehetősége nyílt megmérkőzni, a világklasszis Pavel Eljanov ( 2682) ukrán nagymesterrel, aki korábban TOP 10-es játékos volt, aki ellen egy 4 órás, 49 lépéses partiban kikapott. Majd jött a 7. forduló, ahol egy fiatal cseh IM ellen gyalogelőnyös állásnál, a győzelem felé vezető úton rossz döntést hozott és veszített. Ez a vereség nagyon fájó volt,mely rányomta a bélyegét a következő fordulóra is. 
Endre erejét jól mutatja,hogy két vereség után a 10. fordulóban élete egyik legjobb támadó partijában szlovén nemzetközi mester ellenfelét sikerült legyőznie. Utólag kiderült,hogy ez a győzelem mérföldkő volt a versenyt illetően, mert végül Endre nemzetközi mesteri normát teljesített!
 Közel 100 helyet javított startlistás helyezésén , ezzel együtt nyert 102 élő pontot.Így  jelenleg a 2353-as értékszámával több mint száz élővel vezeti a magyar ranglistát a 14 éven aluliak között a FIDE 2019.áprilisi hivatalos közlése alapján. A világranglistán 19. , az európain pedig 5. helyen áll ebben a korosztályban.
 
Sokat köszönhet Endre edzőinek, elsősorban GM Erdős Viktornak, aki a helyszínen segítette Endrét, illetve IM Lizák Péternek, aki a verseny alatt információkkal látta el. IM Berebora Ferenc a verseny előtti felkészülésben játszott hatalmas szerepet.
 
Támogatóként külön köszönet illeti a Baptista Szeretetszolgálatot, amiért anyagilag és erkölcsileg is támogatja Endrét.

GALÉRIA