Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Az orvosi igazolások új rendszere

Az orvosi igazolások új rendszere


TISZTELT SZÜLŐK! KEDVES TANULÓINK!

2024. szeptember 1-jétől az iskolai – és gyakorlati képzési helyet érintő – orvosi igazolásokat is az e-KRÉTA rendszerben fogják megkapni a háziorvosoktól a köznevelési és szakképző intézmények.
A hiányzások igazolása kötelezően elektronikus úton lesz megküldve:
- a hiányzás első napján, vagyis amikor a gyermek, a tanuló betegség miatt nem tud jönni iskolába vagy a gyakorlati képzőhelyre, minden esetben jelezniük kell a háziorvosuk felé, abban az esetben is, ha aznap a háziorvos nem tudja fogadni, csak másnap.
Az igazolás visszavonására, módosítására, utólagos kiállítására nincs lehetőség! A papíralapú igazolás kiállítása megszűnt.
Tisztelettel kérünk minden érintettet (szülőt, tanulót), hogy az esetleges félreértések (konfliktusok) megelőzése miatt figyeljenek az új rendeletnek a betartására.
Megértésüket és együttműködésüket köszönjük!
Jogszabályi háttér: az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről 1997. évi XLVII. törvény 27/A. § (a következő oldalon a pontos jogszabályi szöveg).
Kisújszállás, 2024. szeptember 1.


Nagykun Baptista Oktatási Központ
vezetősége

 

1997. évi XLVII. törvény
az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről
27/A. § (1) Ha betegség vagy annak gyanúja miatt az óvodai foglalkozásról, tanuló esetében a tanítási óráról és egyéb foglalkozásról, valamint a kollégiumi foglalkozásról történő távolmaradás igazolásához orvosi igazolás szükséges, a nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti szülő (a továbbiakban: szülő) – tizennegyedik életévet betöltött tanuló esetében a tanuló szülője vagy a tanuló – kérésére az igazolás kiállítására köteles orvos az igazolást az EESZT és a (4) bekezdés szerinti üzemeltető útján soron kívül továbbítja a köznevelési vagy szakképző intézmény számára.
(2) Az (1) bekezdés szerinti elektronikus igazolás (a továbbiakban: elektronikus igazolás) a következő adatokat tartalmazza:
a) a beteg társadalombiztosítási azonosító jelét,
b) a beteg születési dátumát,
c) az igazolt időszak kezdő és befejező dátumát,
d) a testnevelésórára vonatkozó felmentés időszakát,
e) az elektronikus igazolás kiállításának időpontját,
f) az elektronikus igazolást kiállító egészségügyi szolgáltató azonosító adatait,
g) az elektronikus igazolást kiállító orvos azonosítóját (pecsétszámát és nevét), kapcsolattartási adatait,
h) az egészségügyi ellátás EESZT-naplósorszámát.
(3) Az EESZT működtetője biztosítja, hogy az elektronikus igazolást az igazolás kiállítására köteles orvos úgy továbbítsa, hogy a (2) bekezdés c)–h) pontja szerinti adat kizárólag az igazolást kiállító egészségügyi szolgáltató és a gyermek vagy tanuló nevelési, oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény számára váljon megismerhetővé. A gyermek vagy tanuló nevelési, oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény biztosítja, hogy a (4) bekezdés szerinti tanulmányi rendszerhez hozzáféréssel rendelkező gyerek, tanuló, szülő az elektronikus igazolást megismerhesse.
(4) A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerinti tanulmányi rendszer üzemeltetője, valamint a szakképzésről szóló törvény szerinti regisztrációs és tanulmányi alaprendszer üzemeltetője a (2) bekezdés a) és b) pontja szerinti adatot a gyermek vagy tanuló nevelési, nevelési-oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény beazonosításának céljából, az elektronikus igazolásnak a köznevelési vagy szakképző intézménybe történő továbbításáig kezeli.
(5) A gyermek vagy tanuló nevelési, nevelési-oktatási feladatait ellátó köznevelési vagy szakképző intézmény a (2) bekezdésben foglalt adatokat az adott nevelési év, illetve tanév végéig kezeli.
(6) Az elektronikus igazolást a távolmaradás hiteles igazolásának kell tekinteni.

CSATOLT DOKUMENTUMOK