Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Egy karácsonyi epizód üzenete

A karácsonyi történetben mindenki számára ismert Mária személye, aki a megszületett Megváltó édesanyja. Az elmúlt napokban az ő bátor hitlépése foglalkoztatott, melyet röviden szeretnék megosztani Önökkel is, hogy a karácsonyra készülődésünkben segítse az elmélyülést.

Mindenkit foglalkoztat az a kérdés, hogy születhetett gyermeke egy szűz lánynak? Maga Mária sem értette ezt a dolgot, ezt kérdezte: „Hogyan lehetséges ez, mivel én férfit nem ismerek?” (Lukács 1,34) Józseffel való jegyessége idején komolyan vették a 7. parancsolatot, ezért a testi együttléttel vártak a házasságkötésig. Ilyen értelemben használta Mária a „férfit nem ismerek” kifejezést, vagyis nem volt testi együttléte egy férfival sem. Eleinte csak Mária tudta, hogy áldott állapotban van, de idővel egyre jobban láthatóvá vált, hogy gyermeket hord a szíve alatt. Így leendő férje, József, és a környezetében élő emberek is azt feltételezhették, hogy Mária hűtlen volt Józsefhez, paráznaságot követett el. A kor törvénye szerint a paráznaságot nagyon súlyosan büntették. Éppen ezért, amikor Mária kijelentette az angyalnak, hogy „történjék velem a te beszéded szerint” (Lukács 1,38), nagyon bátor lépésre szánta el magát. Készségesen elfogadta a születendő gyermek kihordását, mellyel az életét is kockáztatta.

Ezen az ünnepen késztessen bennünket ez a karácsonyi epizód arra, hogy Máriához hasonlóan mi is bátran vállaljuk az Isten útját. Ne féljünk az engedelmességgel járó nehézségektől, hanem mi is bízzuk magunkat megtartó Istenünk kezére!

A fenti gondolatokkal kívánok minden munkatársnak, diáknak, szülőnek áldott, békés karácsonyt és boldog új évet!

Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe a baptista intézmények által összeállított karácsonyi kiadványt! Legyen minden olvasó számára áldássá!

Bögös Jenő, hitéleti igazgatóhelyettes

 

 

CSATOLT DOKUMENTUMOK