Üdvözöljük iskolánk weboldalán

Rendhagyó történelem óra

Rendhagyó történelem óra

 

2018. október 26-án tanulmányi kiránduláson vettünk részt a 8.c osztály diákjaival. A kirándulás célja egy rendhagyó történelem óra volt a Terror Házában. A 25 fős csoporttal végigjártuk a Terror Házát, ahol torokszorító videókkal, korabeli rádiófelvételekkel, tárgyi emlékekkel ismerkedtünk meg, és különböző korszakokat bemutató termeket járhattunk végig.

Láthattuk, hallhattuk a Rákosi-korszak bűntetteit, megismerhettük korabeli felvételek segítségével a német és szovjet megszállást, a „malenkij robot” szörnyűségeit. Láttuk az ÁVH vezetőjének – Péter Gábornak – az irodáját. Megismertük a Kádár János nevéhez fűződő ún. „puha diktatúra” emlékeit. Megdöbbenve jártuk végig a pincebörtön helyiségeit, ahol megnézhettük az állócellát, a vizes cellát és a bitófát is.

 A rendhagyó történelemóra után kis szünetet beiktatva a Hősök terén nézelődtünk, ahol a magyar történelem nagy alakjainak szobrait megtekintve elevenítettük fel történelmi ismereteinket. A nap végén – lazító programelemként – a Fővárosi Nagycirkusz „Szikramanók” című műsorát tekintettük meg, már a karácsonyi ünnepekre hangolódva. A klasszikus mutatványok mellett látványosabbnál látványosabb műsorszámokat láthattunk.


Bízom benne, hogy a diákok maradandó élményekkel lettek gazdagabbak, miután testközelből tapasztalhatták meg a kommunista időszak eseményeit.

A következő rendhagyó órát is tervezzük, Ópusztaszer - Mórahalomra, valamint a Holocaust – emlékközpontba.

Szidey István

ig.h.

 

 

 

 

GALÉRIA